Nobelpristagare besökte Carolina Rediviva
2016-01-12
Bilder från Svetlana Aleksijevitjs Nobelbesök
Carolina Rediviva den 13 december.


Nyheter
-
Enbart distansundervisning tills vidare
2021-01-07
All undervisning vid institutionen för moderna språk kommer att genomföras på distans tills vidare.
-
Öppna föreläsningar om det postsovjetiska ryska samhället
2021-03-22
Under mars och april kan du ta del av fyra gästföreläsningar om dagens Ryssland. Föreläsningarna är en del av kursen "Det postsovjetiska ryska samhället" som ingår i Masterprogram i ryska språket i internationella relationer, som ges vid institutionen för moderna språk. Föreläsningarna ges på distans.
-
Sylviane Robardey-Eppstein gör hundratals brev från Juliette Drouet till Victor Hugo tillgängliga i kritisk utgåva
2021-03-19
Juliette Drouet var skådespelerskan som blev Victor Hugos följeslagare. Under en 50-årsperiod skrev hon omkring 22 000 brev till honom, brev som bevarats och i dag ger en ovärderlig inblick i 1800-talets Paris och Europa. Moderna språks Sylviane Robardey-Eppstein deltar i ett projekt där breven görs begripliga och tillgängliga på webben.
-
Christina Kullberg medförfattare till ny litteraturhistoria
2021-03-19
Christina Kullberg, professor i franska, särskilt franskspråkig litteratur, står för det karibiska perspektivet i en ny litteraturhistoria som släpps i början av maj. Den högt ställda ambitionen för ”Natur & Kulturs litteraturhistoria” är att genomlysa hela världens litteratur, från de första skriftsystemen till dagens e-böcker, och att bli ett nytt standardverk.
-
Ny kurs: Lär dig att kritiskt analysera berättelser om hur vetenskapen bemöter samhällskriser
2021-03-17
Vi lever i en tid med stora gemensamma utmaningar. Pandemin och klimatkrisen är två av de mer uppenbara. De är dessutom exempel på utmaningar där vetenskapen förväntas komma med lösningar. Hösten 2021 startar en ny kvällskurs där du lär dig att kritiskt analysera berättelser om hur vetenskapen bemöter samhällskriser.
-
Konferenspresentation om ”kvantifierare av faktuell närhet”
2021-03-09
Hans Kronning, professor i romanska språk vid institutionen för moderna språk, kommer att presentera sin forskning om ”kvantifierare av faktuell närhet” och händelser som skulle ha kunnat äga rum, vid en internationell konferens i Alicante, Spanien.
-
Ny biträdande lektor i spansk litteratur
2021-03-08
María Teresa Navarrete är ny biträdande lektor i spansk litteratur vid institutionen för moderna språk.
-
Vårens seminerieprogram klara
2021-02-04
Nu är institutionen för moderna språks seminarieprogram för våren klara. Romanska seminariet, finsk-ugriska seminariet, tyska seminariet och reselitteraturseminariet anordnar tillsammans ett femtontal evenemang, där du har möjlighet att delta via nätet. Slaviska seminariet och seminariet för romansk litteraturvetenskap tar en paus under våren.
-
Releaseseminarium för ny antologi om språkdidaktik
2021-01-25
Nu på fredag, 29 januari 2021, firar vi den nya antologin ”Språkdidaktik i praktiken: Metoder, exempel och reflektioner från högskolenivå” med ett fakultetsövergripande seminarium. I publikationen bidrar författare med ny kunskap om undervisningsmetodik ur olika synvinklar.
-
Nominera till pedagogiska priset
2021-01-15
Nu kan du som är student eller lärare vid Uppsala universitet nominera till 2021 års pedagogiska pris till årets skickligaste lärare. Sista dag att nominera är 18 mars 2021.
-
Ny universitetslektor i estniska
2021-01-13
Geda Paulsen är ny universitetslektor i estniska vid institutionen för moderna språk. Geda Paulsen kommer närmast från Eesti Keele Instituut (Estniska språkinstitutet) i Tallinn, Estland, där hon haft en tjänst som senior forskare och tidigare också som senior lexikograf, ordboksförfattare.
-
Ny postdoktor i tyska på moderna språk
2021-01-12
Helga Müllneritsch har anställts som postdoktor i tyska vid institutionen för moderna språk.
-
Ny lektor i ryska på moderna språk
2020-12-21
Institutionen för moderna språk har anställt Anastasia Makarova som universitetslektor i ryska. Anastasia Makarova kommer närmast från UiT Norges arktiske universitet i Tromsö, där hon skrev sin doktorsavhandling och har varit verksam i ett drygt decennium. Makarova har sin grundutbildning i ryska och lingvistik från S:t Petersburgs statsuniversitet.
-
Ny bok om mångspråkiga heavy metal-texter
2020-12-17
Artister som vill maximera intäkterna från sin heavy metal-musik gör klokt i att välja engelska som språk. Men en del artister gör annorlunda, av olika skäl. Vissa sjunger till och med på språk som jiddish, latin eller svenska – i Finland. Och texterna kan visserligen handla om död, medeltida riddare och krig. Men också om Baudelaire, krigsmotstånd eller chokladsug. I en ny antologi, som kommer ut lagom till jul, kan du ta del av forskares analyser av metal-texter.
-
Gör en sen anmälan för vårtermin 2021
2020-12-16
Nu går det att göra en sen anmälan till många av institutionens kurser. Se vad du kan lära dig på den universitetsgemensamma ansökningswebbplatsen.
-
Maria Engström befordrad till professor i ryska
2020-12-15
Moderna språks Maria Engström har blivit befordrad till professor i ryska efter ett rektorsbeslut. Maria Engström är en internationell auktoritet på nykonservatism i samtida rysk kultur och politik.
-
Hanna Henryson ny doktor i tyska
2020-12-08
Hanna Henryson är forskare i tyska och nybliven doktor vid institutionen för moderna språk. I sin avhandling konstaterar hon att östtyskar, arbetare och migranter har en undanskymd roll när tyska romanförfattare skildrar förändringen av Berlins bostadsområden efter Berlinmurens fall. Istället är det den västtyska kreativa medelklassens perspektiv som dominerar.
-
Ögonvittnesskildring från 1600-talets Karibien
2020-11-19
I sin nya bok ”Lire l’Histoire générale des Antilles de J.-B. Du Tertre” har Christina Kullberg, professor i franska, ssk. franskspråkig litteratur, använt en dominikansk missionärs samtida texter för att undersöka hur 1600-hundratalsmänniskan såg på den andre och studerat den världsuppfattning som kom att leda fram till de senaste 400 årens händelser.
-
Öppna samtal i nedstängd tid
2020-11-18
Välkommen till ett nytt digitalt tvärvetenskapligt forum där studenter och universitetsanställda kan samtala förutsättningslöst och utan förhandsläsning.
-
Coco Norén ny prorektor för Uppsala universitet
2020-11-12
Coco Norén, professor i franska vid institutionen för moderna språk och dekan för språkvetenskapliga fakulteten, har i dag blivit utsedd till ny prorektor för Uppsala universitet. Hon tillträder i sitt nya uppdrag efter årsskiftet.
-
Forskningsmedel till projekt om den neosovjetiska myten i dagens Ryssland
2020-11-06
Vetenskapsrådet har beviljat medel till ett nytt forskningsprojekt som ska analysera ”den neosovjetiska myten”, ett komplex av idéer, diskurser och praxis inom dagens ryska kultur och politik där det sovjetiska moderniseringsprojektet och dess retorik omtolkas och återanvänds. Projektet leds av Maria Engström, universitetslektor i ryska vid institutionen för moderna språk.
-
Tysk filmkväll inställd
2020-11-03
På grund av myndigheternas skärpta allmänna råd i Uppsala ställs den tyska filmkvällen den 10 november in.
-
Ändrade telefontider till studievägledningen
2020-11-02
Tidigare i höst utökade vi telefontiderna till studievägledningen. Vi kommer fortsatt att ha utökade telefontider och nu har vi även tidigarelagt förmiddagstiderna och senarelagt eftermiddagstiderna så att studievägledningen och kursexpeditionen får olika telefontider.
-
Christina Kullberg befordrad till professor i franska
2020-10-28
Moderna språks Christina Kullberg har blivit befordrad till professor i franska, särskilt fransk litteraturvetenskap, efter ett rektorsbeslut. Christina Kullberg är en ledande expert på franskspråkig postkolonial och karibisk litteratur.
-
Westinska priset till Constanze Ackermann-Boström
2020-10-21
Constanze Ackermann-Boström tilldelas årets Westinska pris på 30 000 kronor av Kungl. Humanistiska Vetenskaps-Samfundet i Uppsala. Hon får priset för sin doktorsavhandling som hon skrev och disputerade på vid institutionen för moderna språk.
-
Enbart distansundervisning resten av terminen
2020-10-20
Folkhälsomyndigheten har beslutat att införa så kallade "skärpta allmänna råd" i Uppsala. För institutionen för moderna språk blir konsekvensen att all undervisning med omedelbar verkan ställs om till på distansundervisning. Beslutet gäller till terminsslutet, 17 januari 2021, men kan komma att förlängas.
-
Doktorand Olle Kejonen om minoritetsspråket samiska i UR
2020-10-19
I senaste avsnittet av Utbildningsradions serie Svenska förklarad kan du lära dig mer om våra fem minoritetsspråk. Samiska är ett av dem och i avsnittet berättar Olle Kejonen, doktorand i finsk-ugriska språk på institutionen för moderna språk, bland annat om de samiska språkområdena, skriftspråken och de bokstäver i samiskan som inte finns i svenskan.
-
Ny kurs om postsocialistisk nationalism
2020-10-16
Trettio år har gått sedan Sovjetunionen kollapsade och Berlinmuren föll. De har varit omvälvande på många sätt, men en utveckling är tydlig i flera av de länder som utgjorde det forna östblocket. Nationalism i olika former har blivit en viktig del i självbilden. På den nya kursen ”Postsocialistiska nationalismer i litteratur, film och konst” kan du lära dig mer om hur nationalismen gestaltat sig.
-
Sen anmälan öppnar 15 december 2020
2020-10-16
Sista anmälningsdag för vårterminens kurser var 15 oktober 2020. Den 10 december kommer antagningsbesked och sedan har du en knapp vecka att svara. Men för dig som var sent ute eller som kommer på nya tankar finns det en till möjlighet. Från 15 december 2020 går det att göra en sen anmälan till många av moderna språks kurser.
-
Gör behörighetstest för A-kursen i franska, spanska eller tyska
2020-10-01
Du som har grundläggande kunskap i franska, spanska eller tyska - men saknar formell behörighet från gymnasiet eller från våra introduktionskurser - kan göra ett behörighetstest för att bli behörig till A-kursen i respektive språk.
-
Höstens program för Romanska och Tyska seminariet
2020-09-28
Institutionen för moderna språk har fem egna seminarieserier. Vi arrangerar också Reselitteraturseminariet tillsammans med litteraturvetenskapliga institutionen. Så här långt är höstprogrammen för Romanska seminariet och Tyska seminariet klara.
-
Anne Swärds roman ”Till sista andetaget” översatt till albanska av Entela Tabaku
2020-09-24
I Anne Swärds roman ”Till sista andetaget” från 2010 möter vi sjuåriga Lo och får följa henne under uppväxtåren. Romanen tar oss med till platser som Stockholm, Krakow, Budapest och New York. Och vi får träffa männen Lo möter. Inte minst grannpojken Lukas, 13 år när berättelsen börjar, som kommer att spela en stor roll i Los liv.
-
Tysk filmkväll, tisdag 22 september: Good Bye Lenin
2020-09-21
På tisdag 22 september kan du se den tyska filmen Good Bye Lenin i Ihresalen, Campus Engelska parken. Visningen är en del av institutionen för moderna språks serie Tysk filmkväll.
-
Utökade telefontider till kursexpeditionen och studievägledaren
2020-09-18
Tills vidare har vi inga fysiska öppettider till kursexpeditionen eller studievägledaren. För att du lätt ska kunna komma i kontakt med oss har vi utökat våra telefontider.
-
Informationsmöte om utlandsstudier, torsdag 17 september 2020
2020-09-15
Som student på institutionen för moderna språk har du goda möjligheter att tillbringa en del av din studietid utomlands. Nu på torsdag, 17 september 2020, kan du träffa institutionens ämnessamordnare och studievägledare för att få veta mer om vad som gäller inför våren och få svar på dina frågor.
-
Om arvet efter det sovjetiska rymdprogrammet i tidskriften Arche
2020-09-14
Från andra halvan av 1950-talet och under de två decennierna därefter var rymden skådeplats för en symboliskt, tekniskt och kulturellt betydelsefull del av det kalla kriget mellan Sovjetunionen och USA, med sina respektive allierade. Länge ledde Sovjetunionen den så kallade rymdkapplöpningen. Den första satelliten, den första hunden och den första människan i rymden är fortfarande välbekanta för många och de har präglat bilden och minnet av Sovjetunionen.
-
1800-talsroman från Guadeloupe med förord av forskare från moderna språk
2020-09-10
1790, ett år in i den franska revolutionen, återvänder två vänner – en vit kreol och en mulatt – till Guadeloupe efter internatstudier i Frankrike. Men den värld de på nytt möter är inte den franska revolutionens. I kolonierna är slaveri fortfarande lagligt och rasfördomar genomsyrar samhället. Ett samhälle långt ifrån republikens ideal om frihet, jämlikhet och broderskap. Kan deras vänskap överleva i ett kolonialt slavsamhälle?
-
Sök medel för lika villkor-insatser
2020-09-02
Anställda, studerande och övriga organisationer eller föreningar verksamma vid Uppsala universitet är välkomna att ansöka om medel för insatser som kan föra frågor om lika villkor vid universitetet framåt.
-
Välkommen till Moderna språk HT 2020!
2020-08-18
Här finns information om terminsstart och ämnesinformation och här finns höstens scheman. Tänk på att vi på grund av restriktionerna kring coronapandemin kan bli tvungna att göra hastiga schemaändringar, till exempel för att byta till lokaler som ger tillräcklig utglesning om antalet studenter blir större än väntat.
-
Aktuella öppettider!
2020-02-07
Moderna språks kursexpedition och studievägledning har i normalfallet öppet enligt de öppettider som finns på sidan Kursexpedition och studievägledning.
-
Doktorand vid Moderna belönad
2020-02-06
Kungl. Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning inom skolväsendet (50 000 kr, samt 20 000 kr till skolans bibliotek) är i år inriktat mot moderna språk och har tilldelats Kent Fredholm, Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, där han f.n. undervisar i italienska. Han har också varit ordförande i Språklärarnas riksförbund och är doktorand vid Institutionen för moderna språk i Uppsala (i cotutelle med Karlstad). Han arbetar med en avhandling om elevers användning av Google översättning vid skriftlig produktion i spanska. Priset delas ut vid Akademiens högtidssammankomst i Riddarhuset den 20 mars 2020.
-
Masterprogram i Ryska i internationella relationer
2019-01-23
Masterprogram i Ryska i internationella relationerStart ht 2019Två inriktningar -
Hans Kronning vice sekreterare i Vitterhetsakademien
2018-02-02
Hans Kronning har valts till vice sekreterare i Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien från 1 januari 2018.
-
Nobelpristagare besökte Carolina Rediviva
2016-01-12
Bilder från Svetlana Aleksijevitjs Nobelbesök