Religionskunskap - Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2020/2021

- 330 HP
- Uppsala
- Campus 100%
-
Antagningsstatistik
Termin Urvalsgrupp Poäng Antagna Reserver HT2019 Urvalsgrupp: Folkhögskolestudier (BF) Poäng: * Antagna: 1 Reserver: 0 HT2019 Urvalsgrupp: Betyg från gymnasium utan kompletteringsbetyg (BI) Poäng: * Antagna: 8 Reserver: 0 HT2019 Urvalsgrupp: Betyg från gymnasium och komvux med kompletteringsbetyg (BII) Poäng: * Antagna: 1 Reserver: 0 HT2019 Urvalsgrupp: Högskoleprov (HP) Poäng: * Antagna: 9 Reserver: 0 VT2019 Urvalsgrupp: Folkhögskolestudier (BF) Poäng: - Antagna: 0 Reserver: 0 VT2019 Urvalsgrupp: Betyg från gymnasium utan kompletteringsbetyg (BI) Poäng: * Antagna: 5 Reserver: 0 VT2019 Urvalsgrupp: Betyg från gymnasium och komvux med kompletteringsbetyg (BII) Poäng: * Antagna: 1 Reserver: 0 VT2019 Urvalsgrupp: Högskoleprov (HP) Poäng: * Antagna: 4 Reserver: 0 - Utbildningsplan
Religion handlar om värderingar, attityder och identitet. Religionskunskap hjälper oss att förstå tro, livsåskådningar och livsstil hos miljoner människor. Utan kunskap om religion blir historien, samhället och de kulturella uttrycken ofta obegripliga. Med kunskap om religion träder nyanserna fram - i det lilla mötet med människan, men också i vår tids stora ödesfrågor, konflikter och utmaningar. Som religionslärare är din uppgift att förmedla den kunskapen till dina elever så att de kan förstå sin samtid.
Om programmet
Som religionslärare kommer du att arbeta med att öka unga människors kunskaper om och förståelse för olika religioner och livsåskådningar och hur de tar sig uttryck i både tanke och praktik. Att läsa religionsvetenskap ger dig kunskaper om alltifrån de stora religionerna, sociologiska och psykologiska perspektiv på religion, till etik och sekulära livsåskådningar i historia och nutid.
De didaktiska moment som återkommer under utbildningen hjälper dig att reflektera kring hur ämneskunskaper kan kommuniceras i en klassrumsmiljö. De didaktiska momenten berör ramarna för skolans religionsundervisning, hur du bemöter olika typer av elevgrupper och hur du gör kloka val av material och metoder.
Som lärarstudent i religionskunskap får du förutom ämneskunskapen
- möta många olika lärare, forskare och inspirerande människor direkt från yrkeslivet
- lära dig hur du kan lägga upp en lektion och undervisa i ämnet religionskunskap
- träning i att omsätta dina ämneskunskaper i egen undervisning när du gör praktik på någon skola
- möjlighet till att reflektera över relationen mellan din kommande yrkesroll som religionslärare och din egen syn på livet.
Examen
Utbildningen leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan. Examen avläggs på avancerad nivå. Ämneslärarexamen är en yrkesexamen.
Alla inriktningar inom programmet
Upplägg
Ämneslärarprogrammet omfattar följande områden:
- en utbildningsvetenskaplig kärna med kunskapsområden som är särskilt viktiga för läraryrket
- ämnesstudier i dina undervisningsämnen och hur du tillämpar dem i undervisningen
- verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du utvecklar dina teoretiska kunskaper i egen undervisning.
I ämnesstudierna ingår också didaktik, det vill säga hur ämnet kan läras ut. Ämnesdidaktiken är central för läraryrket och handlar om förutsättningarna för elevers lärande och hur du kan undervisa i dina ämnen. Det ger dig verktyg som hjälper dig att organisera och strukturera innehållet i din undervisning. Det handlar inte enbart om vad som sker i klassrummet under en lektion, hur du som lärare väljer vad som ska läras ut eller på vilka grunder detta sker. Det handlar också om skolans plats i samhället, barn och ungas identitetsutveckling, mångfaldsfrågor som etnicitet, kön, klass och funktionshinder samt frågor kring etik och demokrati. Utbildningen lägger stor vikt vid konflikthantering och ledarskap.
Programmet följer en generell studiegång som i vissa fall måste anpassas beroende på vald ämneskombination. Alla ämnen som kan väljas i programmet ger inte samtliga kurser varje termin. Se nedan exempel på studiegång.
Ämneskombinationer
Följande ämnen kan kombineras med ämnet religionskunskap. (Eventuella behörighetskrav utöver Eng 6, Sh 1 alt En B, Sh A anges respektive ämne.)
Arabiska (modersmål) - Modersmål 2 el motsv kunskaper alt Modersmål B el motsv kunskaper
Engelska
Geografi - Ma 2a/2b/2c alt Ma B
Historia - Hi 1b/1a1+1a2 alt Hi A
Matematik - Ma 4 alt Ma D
Samhällskunskap - Ma 2a/2b/2c, Sh 2 alt Ma B, Sh B
Svenska
Svenska som andraspråk
Turkiska (modersmål) - Modersmål 2 el motsv kunskaper alt Modersmål B el motsv kunskaper
Kurser inom programmet
Exempel på studiegång för ingångsämnet religionskunskap:
Termin 1
Religionsvetenskap A
Termin 2
Religionsvetenskap fortsättningskurs, 30 hp
Termin 3
Utbildningens framväxt och villkor, 7,5 hp
Ledarskap, 7,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp
Lärande och utveckling, 7,5 hp
Termin 4
Religionsvetenskap fördjupning, 30 hp
Termin 5
Ämne 2 baskurs, 30 hp
Termin 6
Ämne 2 fortsättningskurs, 30 hp
Termin 7
Specialpedagogik, 7,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 hp
Vetenskapsteori och forskningsmetodik, 7,5 hp
Läroplansteori och didaktik, 7,5 hp
Termin 8
Ämne 2 fördjupning, 30 hp
Termin 9
Bedömning och betygssättning, 7,5 hp
Utvärdering och hållbart utvecklingsarbete, 7,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning (religionskunskap), 7,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning (ämne 2), 7,5 hp
Termin 10
Fördjupningskurs, avancerad nivå, 30 hp
Fördjupning inom första eller andra ämnet.
Om undervisningen
Ämneslärarprogrammet ges på helfart och undervisningsformerna varierar beroende på vilka kurser du läser. Förutom föreläsningar, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning förekommer olika former av arbetslagsarbeten. Programmet ges i Uppsala.
Dina undervisningsämnen läser du på respektive ämnesansvarig institution och de lärargemensamma kurserna på campus Blåsenhus.
På Blåsenhus finns det senaste inom digital lärteknik. Den nya tekniken gör det möjligt att integrera det digitala arbetssättet med traditionell undervisning.
I utbildningen skrivs minst två självständiga arbeten. I ett av dessa förenar du ämneskunskap med yrkeskunnande för att ge arbetet en ämnesdidaktisk inriktning.
Studera utomlands
Internationella utbyten är en viktig del av lärarutbildningen. Studier i andra länder är meriterande, berikande och utvecklande för ditt framtida yrkesliv. Du som pluggar till lärare har möjlighet att läsa delar av din utbildning utomlands. Uppsala universitet samarbetar med en rad framstående universitet som erbjuder lärarutbildning.
Du kan även göra en del av din VFU på en skola utomlands. Det ger dig möjligheter att skaffa unika erfarenheter av undervisning i olika miljöer. Om du utbildar dig till språklärare i ämnena engelska, franska, spanska eller tyska är en del av dina ämnesstudier förlagda utomlands.
Karriär
En examen från ämneslärarprogrammet ger dig redskap som behövs som ledare och lärare. Som lärare har du ett av världens viktigaste jobb och behovet av välutbildade lärare finns ständigt.
Förutom att arbeta inom det svenska skolväsendet kan du undervisa på någon av de svenska skolorna som finns utomlands. En lärarexamen ger dig även möjlighet att söka dig till områden både inom och utanför skolan. Möjliga karriärvägar som lärare är att söka en tjänst som förstelärare eller att handleda lärarstudenter som gör sin verksamhetsförlagda utbildning. Du kan också gå vidare till att utbilda dig till rektor.
Studierna på ämneslärarprogrammet kan inom vissa ämnen utöver ämneslärarexamen också leda till en generell examen på grundnivå, en kandidatexamen. Ämneslärarexamen som avläggs på avancerad nivå, kan ge dig behörighet till forskarutbildning.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU Karriär.
Behörighet och anmälan
När du söker till ämneslärarprogrammet väljer du det första av dina två undervisningsämnen. Det andra ämnet väljer du senare i utbildningen. Observera att behörighetskravet till andra ämnet kan vara ett annat än till ditt första ämne. Vilka ämneskombinationer du kan läsa vid Uppsala universitet samt eventuella behörighetskrav utöver de till ditt första ämne hittar du under fliken Upplägg.
Det är krav på att nyantagna studenter på lärarprogrammen i Sverige ska visa utdrag ur belastningsregistret för att få genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Religionskunskap
330 HP
HT20 - 100 % - Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 2020-04-15
Anmälningskod: UU-P4063 Anmälan
Undervisningsspråk: svenska
Behörighet: Grundläggande behörighet och Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2, Historia 1b/1a1+1a2 eller Engelska B, Samhällskunskap A, Historia A (områdesbehörighet A6 c/6 c)
Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 50000 kr
Total studieavgift: 550000 kr
Religionskunskap
330 HP
VT21 - 100 % - Campus
Studieort: Uppsala
Sista anmälningsdatum: 2020-10-15
Anmälningskod: UU-P9063 Anmälan
Undervisningsspråk: svenska
Behörighet: Grundläggande behörighet och Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2, Historia 1b/1a1+1a2 eller Engelska B, Samhällskunskap A, Historia A (områdesbehörighet A6 c/6 c)
Urval: Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första terminen: 50000 kr
Total studieavgift: 550000 kr
Kontakt och mer info
Kontakt
018-471 14 99
www.uu.se/utbildning